Lili Elbe sau MAN INTO WOMAN

Hello people! Eu sunt Andrei și bine v-am regăsit pe blogul meu. Astăzi, pentru că de-abia a trecut ziua de 8 Martie, m-am gândit să vă vorbesc despre o femeie care, în câțiva ani, a devenit un icon-ul în întreaga lume. V-am făcut curioși?? Atunci, enjoy and hope you like it! 😉

Einar Wegener (Lili Elbe) – my daily art display
Einar Wegener (1920)

Einar Wegener a fost un pictor danez care, la vremea respectivă, era foarte cunoscut și apreciat în lumea artei. El a fost căsătorit cu Gerda, aceasta fiind tot o pictoriță cunoscută a anilor 20. Gerda, menționată mai sus, avea o prietenă care s-a oferit să îi fie model pentru tablourile sale. Well well, guess what.

Într-o bună zi, acea prietenă nu a mai putut ajunge la ședința de pictură , iar Gerda a fost nevoită să îl pună pe Einar să se îmbrace în… rochie, lucru care, datorită mentalității acelor vremuri, era destul de embarrassing:) Cu chiu cu vai, Einar a ales să îi facă pe plac soției lui și și-a pus, timid, rochia pe el, ciorapii de mătase, niște balerini și , evident, rujul aferent😆. Pe măsură ce Gerda își exterioriza talentul pe pânză, în sufletul lui Einar s-a instalat un feeling nou, pe care nu îl putea înțelege, deoarece nu îl mai întălnise până atunci. Cu fiecare secundă care trecea, el își dădea seama că… natura a făcut o eroare în ceea ce-l privește. Orele au trecut, pictura a fost finalizată, dar Einar a rămas cu aceleași gânduri în minte. Zilele următoare l-au făcut pe acesta să creadă că gândurile care-i treceau atunci prin minte au fost doar niște copilării prostești sau niște roade ale imaginației lui.

În iarna acelui an, la Copenhaga, s-a organizat o Serată a Artiștilor, eveniment la care Einar a preferat să nu se ducă, pentru că nu era chiar așa de mândru de creațiile lui și âi era teamă că v-a fi luat în derâdere de colegii lui de breaslă. Totuși, la insistențele Gerdei, acesta a luat parte la acea serată, dar nu sub numele de Einar, ci sub numele și înfățișarea lui Lili, personajul principal din tablourile gerdei. Cu o rochie de mătase crem, ciorapi albi, balerinii menționați mai sus și o blană de invidiat, Lili este de nerecunoscut la Serata din Copenhaga. Și, mă rog, acele gânduri de care v-am spus mai sus au fost accelerate și de faptul că Lili s-a lăsat sărutată de un vechi amic, care era beat muci.

Ajuns acasă, Einar a avut o discuție foarte serioasă cu Gerda, soția lui care a văzut scena amoroasă dintre cei doi bărbați. Aceasta l-a amenințat pe bărbat că îl va părăsi dacă nu își schimbă comportamentul și nu își va mai lăsa personalitatea feminină să îl domine. Evident, bărbatul a ales să se complacă în condițiile impuse de soția lui.

Timpul trece, dar amintirile au rămas… Până la urmă, Einar a făcut-o pe Gerda să înțeleagă faptul că el are un suflet de femeie, blocat într-un corp de bărbat. Evident, femeia l-a înțeles și, pentru a da dovadă de iubire și susținere, i-a propus soțului ei o clinică nouă din Germania la care să își facă operația de schimbare de sex. Bine, asta după ce acesta a fost la foarte mulți medici ,care i-au pus diagnosticul de schizofrenie.

Ajuns la clinica din Germania, Einar era pregătit să plece de acolo în haine de femeie și cu numele de Lili Elbe. La scurt timp de la internare, medicul care s-a ocupat de operațiile lui Lili a venit să îi explice acesteia detaliile intervențiilor chirurgicale, intervenții care se făceau pentru prima oară în lume și aveau un mare risc de eșec. Știind acest aspect, Lili nu a dat înapoi, ba chiar a prins curaj și a fost din ce în ce mai perseverentă în a-și atinge visul.

La 2 zile de la cele două operații, Gerda a venit în Germania pentru a-o vizita pe Lili. Totul bine și frumos, până în septembrie 1931, cănd Lili Elbe a s-a stins în brațele fostei soții, deoarece organismul ei nu a suportat uterul construit de doctorul care a operat-o cu 3 ani în urmă.

Dacă v-am făcut curioși, aveți cover-ul filmului aici.

The Danish Girl - Daneza (2015) - Film - CineMagia.ro

Totodată, dacă sunteți pasionați de lectură, Gerda i-a publicat jurnalul lui Lili de după operația de schimbare de sex, sub numele de „ Man into Woman”.

Man into Woman: A Transsexual Autobiography: The utterly frank,  heart-touching story of a Transsexual's fight to Claim her Womanhood:  Simmons, Dawn Langley: Amazon.com: Books

Buun, atât pe azi! Nu a fost cel mai happy articol și chiar dacă nu l-am terminat într-o notă foarte veselă, mă gândesc că v-am făcut curioși să vedeți filmul, să citiți cartea și să faceți un mic exercițiu de imaginație: Cum este să ai disforie de gen în anul 1920? Atât pentru azi! Aveți grijă de voi and don t forget, you are the best! See ya!;)

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s